sisseldanielsson

lucia

Kategori: Allmänt

tro inte att jag missar lucia bara för att jag bor på Irland! jag gick upp extra tidigt endast så jag skulle hinna titta på datorn. jag hade ungefär 40min på mig och det blev perfekt om jag spolade när dom pratade och när dom sjöng tråkiga låtar. hade gärna sett hela, men min morgon var alldeles för kort för det ...

Lucia har alltid varit en viktig milstolpe för mig. det visar liksom att det är snart är jul och jag är väldigt glad att vi har denna fina tradition i sverige. det finns säkert många som inte bryr sig ett skit om lucia, och det förstår jag. det har egentligen ingenting att göra med typ högtider och sånt.
men jag har ändå allid tyckt att lucia är lite högtidligt. jag har alltid varit md i ett luciatåg, och för två år sedan var jag själv lucia i glava kyrka. det var stort för mig, kanske för att jag alltid sett upp till alla luciorna före mig och tyckt att dom var mycket vackra och coola. jag är inte religiös på något sätt, men jag tycker ändå att det är en fin tradition och jag hoppas att den aldrig dör ut.

det skrivs ju massa om rasistiska luciatåg med förbjud om pepparkaksgubbar och tomtar. varför förstår jag inte, i grund och botten är det ju en fin svensk tradition som har funnits i alla tider. det finns ingen som har tyckt att det varit rasistiskt innan. så varför skulle vi tycka det nu?

alla raser och hudfärger är välkomna i sverige, beter du dig bara som en medmänniska så. och under speciellt julen ska alla människor betyda lika mycket. så istället för att få lucia till en rasistisk och ful tradition när det faktiskt aldrig har varit något annat än ett firande av ljuset?


istället för att exkludera ta istället emot allt och alla med öppna armar. det kommer alltid finnas.människor som kommer ha åsikter, men under julen kan man väl ändå hålla käften och låta barnen klä ut sig till vad fan som helst.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: